Bory-vár Közérdekű Muzeális Kiállítóhely

Telefon: 
+36 22 305 570

A Bory-vár a világ legnagyobb XX. századi épülete, melyet egyetlen ember, Bory Jenő (1879-1959) építészmérnök és szobrászművész alkotott saját tervei és fantáziája alapján közel 40 nyáron át. Az építmény nemcsak Bory Jenő alkotás iránti múlhatatlan szenvedélyét jelképezi, hanem a különböző anyagokkal való művészi kísérletezésnek (beton, pirobazalt stb.) is terepe, nem utolsó sorban pedig felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) iránt érzett rajongó szerelmének lenyomata. A domboldalra kialakított, teraszokkal tagolt és lépcsőkkel összekötött zárt és félig nyitott épületrészeknek (Elefántudvar, Százoszlopos udvar, Csúcsos és Zászlós torony, Képtár stb.) a gyönyörűen kialakított kert adja meg az egységes hangulatot. Körbe sétálva megcsodálható a beton és tégla kombinációjával épült reneszánsz hangulatú épületegyüttes - több mint ezer műalkotással, ahol főként a Bory házaspár és az ő kortársaiktól összegyűjtött művészi alkotásokkal találkozhatunk. A vár muzeális intézményként üzemel, mégis fontosnak tartjuk a gyerekek és a művészet közötti kapcsolat erősítését, ezért a családok szabadon fedezhetik fel a rengeteg műalkotást, mely minden beugróban, rejtett zugban megtalálható. Az építmény a művészházaspár és leszármazottak otthonául szolgált és szolgál még ma is. Az örökségül hagyott mű egyben tartását, gondozását a Bory család és az általuk 1997-ben létrehozott Bory-Vár Alapítvány végzi nagy odaadással. Bory-vár nyitvatartási idejéről tájékozódjanak a honlapunkon!

Bory Jenő anyagkísérletei

Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész előszeretettel feszegette a művészi anyagok felhasználhatóságának határait. Az idei Múzeumok éjszakáján a művészt a kísérletező és újító oldaláról mutatjuk be az érdeklődőknek.

Programjaink

18:00 - 23:00
|gyermekprogram, kiállítás, tárlatvezetés, zene
Értékünk a Család Egyéjszakás kaland – hogy minél több kulturális élmény szülessen! 18:00−23:00 „Értékőrzés" - időszaki kiállítás a... Tovább »