Herman Ottó Múzeum Központi Épülete

Telefon: 
+36 46 560 170

„A Herman Ottó Múzeum az 1899-ben alapított Borsod-Miskolci Közművelődési és Múzeumi Egyesület utódjaként gyűjti, kutatja, felkutatja, megőrzi és a világ számára közkinccsé teszi azokat a természeti értékeket melyek a Kárpát-medencében, szűkebben mérve annak északkeleti részén, korunkban valamint az elmúlt évmilliók során létrejöttek. A múzeum emlékeket őriz, gyűjt, kutat és maga is emlékeket kelt. Mindezt a kulturális- és természeti örökség körében, nyitottan a közösség számára, a múzeumot fenntartó közösség hasznára. A múzeumunk mind a múlt, mind a jelen természeti és emberi környezetéből olyan elemeket őriz, melyek a ma embere valamint gyerekeink és unokáink számára segítenek meghatározni, hogy hogyan is részei ők ennek a világnak, mi az a történet, melynek szereplőivé váltak.”

 

A Múzeumok Éjszakája éppen ezért remek alkalom arra, hogy feltárjuk mi az a mából, ami a múzeumban is továbbélhet és mi az a múltból, ami a hétköznapi életbe építhető. Az emlékből élmény születik, az élmény emlékké válik.  A Múzeumok Éjszakáján a múlt és a jelen összeér és nyilvánvalóvá teszi, hogy a múzeum a jövő számára is nélkülözhetetlen.

 

Hagyományaihoz híven a Herman Ottó Múzeum 2017-ban is tematikus estére várja nem csak Miskolc, de a környező települések lakóit is, mindazokat, akik a borsodi megyeszékhelyet választják az év legnagyobb múzeumi eseményének színhelyéül.  

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN – Utazás a múzeumi csodák földjén

A Földön, vízen, levegőben tematika egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeumi közönséget. Az alcím, Utazás a múzeumi csodák földjén sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják. Az utazás, a múzeumi élmények tengere egy elképzelt történet szerint zajlik, s ebből a meséből valós szigetként emelkednek ki az egyes kiállítóhelyek. Az egyes szigeteken más-más történetbe bonyolódhatnak a betérő látogatók, akiknek a mesés utazását egy térkép is segíti, megjelenítve a választható kalandokat. A látogatók így saját maguk dönthetik el, melyik történet szereplőivé kívánnak válni.

 

A múzeum központi épülete előtti térre – mely a múzeum szerves része – egy teraszt rendezünk be, ahol megnyitja kapuit a HOMbár, ahol egy csésze kávé, vagy egy pohár ital mellett lehet megbeszélni az éjszaka eseményeit.  Az épületben a felfedezőket várja a Pannon-tenger Múzeum és a két évszázad magyar festészeti remekműveit felvonultató Képtár, ahol meglepetésvendég fogja vezetni az érdeklődőket. A Museum Dance Off 2017. verseny egyedüli kelet-közép-európai indulójaként a múzeum előre meghirdetett időpontokban flashmob keretében közös táncra hívja a közönséget, amelynek apropója a versenyfilm, amellyel az intézmény a világversenybe benevezett, és meg is nyerte azt. A közös tánc mellett koncertek is várják a közönséget, akik természetesen a filmet is megtekinthetik az est folyamán.  A levegőben történő utazást egy igazi „Darumadár” biztosítja, ezt az attrakciót egy külső partnerrel oldjuk meg, a Darumadár Air Motion egy igen kedvelt látványosság, amelynek lényege, hogy egy emelőszerkezet (daru) segítségével egy madárszárnyra emlékeztető szerkezetben emeljük a magasba a vállalkozó kedvű résztvevőket. 

Programjaink

15:00 - 22:00
|attrakció, tánc, zene
A levegőben történő utazást egy igazi „Darumadár” biztosítja, ezt az attrakciót egy külső partnerrel oldjuk meg, a Darumadár Air Motion egy... Tovább »
17:00 - 23:45
|egyéb, gasztronómia, tánc, zene
A múzeumba látogató vendégek megpihenhetnek és erőt meríthetnek a múzeumi HOMbárban incsiklandó étel és ital választékok közepette! 
17:00 - 23:45
|egyéb, értékőrzés, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
„Tegyék meg tétjeiket!” Vajon melyek lesznek a Múzeumok éjszakája nyerő képei? A Képtárkaszinóban rulett, sakk, kártya és más játékok... Tovább »
18:00 - 18:45
|attrakció, egyéb, gyermekprogram, kreatív foglalkozás, tánc, zene
A múzeum előtti teraszon táncra hívjuk a látogatókat, hogy velünk együtt elevenítsék meg a 2017-es Museum Dance Off versenyre készített és... Tovább »
20:00 - 21:00
|egyéb, tánc, zene
BULI! ZENE! TÁNC és JÓKEDV!
21:30 - 23:45
|attrakció, tánc, zene
BULI! ZENE! TÁNC ÉS JÓKEDV!