Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger Földtörténeti és Természetrajzi Tár

Telefon: 
+36 46 560 170

„A Herman Ottó Múzeum az 1899-ben alapított Borsod-Miskolci Közművelődési és Múzeumi Egyesület utódjaként gyűjti, kutatja, felkutatja, megőrzi és a világ számára közkinccsé teszi azokat a természeti értékeket melyek a Kárpát-medencében, szűkebben mérve annak északkeleti részén, korunkban valamint az elmúlt évmilliók során létrejöttek. A múzeum emlékeket őriz, gyűjt, kutat és maga is emlékeket kelt. Mindezt a kulturális- és természeti örökség körében, nyitottan a közösség számára, a múzeumot fenntartó közösség hasznára. A múzeumunk mind a múlt, mind a jelen természeti és emberi környezetéből olyan elemeket őriz, melyek a ma embere valamint gyerekeink és unokáink számára segítenek meghatározni, hogy hogyan is részei ők ennek a világnak, mi az a történet, melynek szereplőivé váltak.”

 

A Múzeumok Éjszakája éppen ezért remek alkalom arra, hogy feltárjuk mi az a mából, ami a múzeumban is továbbélhet és mi az a múltból, ami a hétköznapi életbe építhető. Az emlékből élmény születik, az élmény emlékké válik.  A Múzeumok Éjszakáján a múlt és a jelen összeér és nyilvánvalóvá teszi, hogy a múzeum a jövő számára is nélkülözhetetlen.

 

Hagyományaihoz híven a Herman Ottó Múzeum 2017-ban is tematikus estére várja nem csak Miskolc, de a környező települések lakóit is, mindazokat, akik a borsodi megyeszékhelyet választják az év legnagyobb múzeumi eseményének színhelyéül. 

 

A Földön, vízen, levegőben tematika egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeumi közönséget. Az alcím, Utazás a múzeumi csodák földjén sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják. Az utazás, a múzeumi élmények tengere egy elképzelt történet szerint zajlik, s ebből a meséből valós szigetként emelkednek ki az egyes kiállítóhelyek. Az egyes szigeteken más-más történetbe bonyolódhatnak a betérő látogatók, akiknek a mesés utazását egy térkép is segíti, megjelenítve a választható kalandokat. A látogatók így saját maguk dönthetik el, melyik történet szereplőivé kívánnak válni. 

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN – Utazás a múzeumi csodák földjén

- Ásványok a mindennapi életünkben – Játékos nyersanyagkeresés

Gondoltad volna, hogy már a lakásodban is rengeteg ásvánnyal találkozhatsz, anélkül, hogy kimozdulnál?

- Kötetlen, interaktív tárlatvezetés:

A korábbi években megszokott módon a Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársai az éjszaka folyamán kötetlen, interaktív tárlatvezetési ele-mekkel bővített beszélgetéseket folytatnak a látogatókkal. 

- Taxodium-tájkép, avagy Fess velünk Miskolc!:

A június 24-én éjfélig hozzánk látogató érdek-lődőknek lehetősége nyílik egy a Feszty-körkép ötlete nyomán megfesthető 3 részből álló tájképet.

Programjaink

18:00 - 23:45
|előadás, értékőrzés, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
Ásványok a mindennapi életünkben – Játékos nyersanyagkeresés Gondoltad volna, hogy már a lakásodban is rengeteg ásvánnyal találkozhatsz... Tovább »
18:00 - 23:45
|előadás, értékőrzés, kiállítás, tárlatvezetés
Kötetlen, interaktív tárlatvezetés: A korábbi években megszokott módon a Földtörténeti és Természetrajzi Tár munkatársai az éjszaka... Tovább »
18:00 - 23:45
|attrakció, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
Taxodium-tájkép, avagy Fess velünk Miskolc!: A június 24-én éjfélig hozzánk látogató érdek-lődőknek lehetősége nyílik egy a Feszty-körkép... Tovább »