A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség „Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig” című állandó kiállítása

Telefon: 
+36 56 516 233
Mobil: 
+36 20 264 8463

A helyszín (a MÁV óvóhely) a VOKE Művelődési Ház mögött található.

A szolnoki vasútállomás közvetlen közelében lévő betontömb nem díszlet, hanem nagyon is valódi kortörténeti emlék, ami hiteles környezetet biztosít egy rendkívüli kalandnak. Különleges kincseket gyűjtött össze itt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség. Akár régi képregényeknek is gondolhatnánk azokat a szemléltető ábrákat, plakátokat, amelyek a fecskendő helyes tartását, a vederláncot, vagy a tűz esetén tanúsított helyes magatartást illusztrálják. Az országos hírű „Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig” című állandó kiállítás anyagában érdemjelek, karjelzések, hajdani dokumentumok mellett gázszűrővel ellátott csecsemő-hordtáska, baba gázmaszk vagy korabeli oktatóanyag, egyenruhás bábu is látható.

„Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig”, avagy kaland az óvóhelyen

A különleges helyszínen szakavatott tárlatvezetők kísérik végig az érdeklődőket a többszintes, kétméter vastag falazatú, labirintus szerű belső kialakítással rendelkező óvóhelyen. Az élmény olyan, mint egy valóságos időutazás egy olyan helyen, ahol megállt az idő, és évtizedek óta változatlan, érintetlen a környezet. A valóság persze más, a falak komoly gyűjteményt őriznek, a kiállítás nagyon is emberközeli. A tárgyakat meg lehet fogni, ki lehet próbálni, meg lehet szólaltatni, kienk-kinek vérmérséklete szerint. A program történelmi tanulmányútnak is beillik, de jó lehetőség családoknak, kisgyermekeseknek is arra, hogy meglevenedjen az iskolai történelemóra, átélhetővé váljon a történelem. Nagyapák számára a valaha átélt valóság, unokák számára pedig elvarázsolt világ valóságos díszletekkel, ezt kínálja a kiállítás. Tervezett program: - Tárlatvezetés: folyamatos, kis csoportokban, vagy akár egyénenként is. - Eszközök kipróbálása (gázálarc, menekülő kámzsa, LOT-1 kézi sziréna, GRAFOTRON térképmásolás hagyományos módon kézzel) - Régi és új (modern) technikai eszközök megtekintése, kipróbálása: (Katasztrófavédelmi Mobil Labor és személyzete) vegyi anyag kimutatása, sugáradagmérők, hőkamera, stb. - „Légiriadó” 10 perc az óvóhelyen: szükségvilágítás mellett - Szükségcsomag összeállítása előkészített anyagból, idő és helyesség díjazása - Képek kirakása 5x5-ös kockákra ragasztott képek - Tudáspróba akadályversennyel: Pl. Melyik szinten, melyik teremben láttad a ….................. eszközt? - Tájékozódás a labirintusban - Tűzoltógépjárművek bemutatása

Programjaink

Állandó kiállítás |attrakció, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
„Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig” című állandó kiállítása Tárlatvezetés folyamatos, kis csoportokban, vagy akár egyénenként is. A... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Ideiglenes kiállítás az óvóhelyen, csak a Múzeumok Éjszakája programján a 30-as, 40-es évek katonai egyenruháiból és kitüntetéseiből.
16:00 - 22:00
|attrakció, gyermekprogram
A gyerekek puttonyfecskendővel egy épületmakett jelképes tüzét olthatják. Sikeres oltáskor a "lángnyelvek" eltűnnek.
16:00 - 00:00
|attrakció
Hogyan mutatható ki bármilyen vegyi anyag? Mit mér a sugárzásmérő? Mi is az a sugárzás? Na és mit vizsgál a hőkamera? Ezek mind-mind... Tovább »
17:00 - 23:30
|attrakció
Az óvóhely beöltözött személyzete légiriadó jelzést ad szirénával hangszóróval. A látogatók elfoglalják helyüket az óvóhelyen és felvehetik... Tovább »