Fiumei Úti Sírkert és Kegyeleti Múzeum

Telefon: 
+36 1 896 3792
Mobil: 
+36 70 642 5090

A Fiumei úti sírkert (régen Kerepesi temető) mára olyan kulthellyé vált, mint a párizsi Père-Lachaise, ahol Molière, Chopin és Jim Morrisson sírja helyett Ady, Jókai, Arany, Kossuth, Deák, Erkel, Faludy, Jancsó és Kertész Imre sírját lehet felkeresni. Az arborétumnak is beillő hatalmas temetőkert nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi. Sírépítményei és szobrai miatt pedig a 19. század végétől napjainkig ívelő síremlékművészet szabadtéri kiállítóhelyének is tekinthető. A Fiumei úti sírkert – nemzeti emlékhely 2016. május 1-től a Nemzeti Örökség Intézetének üzemeltetésébe és vagyonkezelésébe került. A sírkert egyik épületében működik az ország egyetlen temetkezéstörténeti múzeuma. A Kegyeleti Múzeum állandó kiállítása újrarendezés alatt áll, szeptembertől lesz látható. A Múzeumok Éjszakáján egy a temetőkhöz és az emlékezés tárgyiasult formáihoz kapcsolódó kortárs képzőművészeti kiállítás nyílik Major Kamill festő, grafikus alkotásaiból, aki a rombolást a teremtés egy aktusaként értelmezi. Vizuális élményszerzésen messze túlmutató műveit most először állítja ki temetőben. A múzeum egyidejűleg bemutatja az Apponyi hintót is, amely a Múzeumok Éjszakájától teljes életnagyságban látható lesz a sírkertben. A kiállítás a temetkezéstörténet részeként, az egykori pompatemetések szemszögéből viágít rá a műkincsnek számító gyászhintó jelentőségére.

Itt nyugszik...

Ici repose/Itt nyugszik olvasható egyes sírköveken és felette egy medalionba zárt fotó az elhunytról. Ezeket kezdte el fotózni Major Kamill a 70-es években, miután Franciaországba emigrált és kibérelte első lakását a párizsi Père-Lachaise temető mellett. A múló időt szimbolizáló, pusztuló sírkövek általa műalkotásokká lettek és tettek egy lépést az örökkévalóság felé. Ahogy honlapján írja: A rombolás valójában a teremtés egy aktusa. Erről elmélkedik az est vendége Dragomán György író is, akit a kiállítás apropóján hívtunk meg, hogy megossza velünk gondolatait a művészet, így az irodalom szerepéről az emlékezet fenntartásában. A sírkert nemzeti emlékhely. Az itt nyugvók emlékezetét azonban nemcsak a kiváló művészektől származó síremlékek és a rávésett nevek őrzik, hanem a könyvtárak, múzeumok, archívumok, tankönyvek, épületek, utcanevek és metrómegállók. Sokukat százezres tömeg kísért utolsó útjára. Az egyikük, gróf Apponyi Albert, akire legtöbben trianoni védőbeszéde miatt emlékeznek. A gyászhintóját, amely megjelenését tekintve az uralkodói díszhintók közé sorolható a Fiumei Úti Sírkertben állítjuk ki a Múzeumok Éjszakáján.

Programjaink

16:00 - 16:30
|attrakció, kiállítás
A dísz gyászhintó 1928-32 között készült Budapesten, Misura Mihály kocsigyárában. Állami dísztemetésekhez szánták és mivel elsőként gróf... Tovább »
16:00 - 18:00
|egyéb
A Fiumei Úti Sírkert több mint temető. Nemzeti emlékhely, kulturális és turisztikai célpont. A legnagyobbak temetőjében, ahol sok síremlék... Tovább »
16:00 - 18:00
|egyéb
A Fiumei Úti Sírkert több mint temető. Nemzeti emlékhely, kulturális és turisztikai célpont. A reformkor több nagy színésze, köztük Jókainé... Tovább »
17:00 - 18:00
|egyéb, tárlatvezetés
A Fiumei Úti Sírkert több mint temető, maga a történelem. A Munkásmozgalmi Panteont a Tanácsköztársaság 40. évfordulóján, 1959-ben adták át... Tovább »
17:00 - 18:00
|egyéb, tárlatvezetés
A Fiumei Úti Sírkert több mint temető. Síremlékművészeti kuriózum. Itt épült az ország legnagyobb mauzóleuma, Kossuth Lajosé. Az ő, illetve... Tovább »
18:00 - 19:15
|előadás
A Nemzeti Örökség Intézetének kulturális-ismeretterjesztő programsorozata a Múzeumok Éjszakáján debütál. Első meghívott vendégünk Dragomán... Tovább »
19:30 - 20:45
|kiállítás, zene
A képek a halandó és az örökkévaló emlékezet művészi lenyomatai. Major Kamill az 1970-es években emigrált Franciaországba. A párizsi Père-... Tovább »
21:00 - 23:00
|attrakció, zene
A sírkert egyik legszebb építészeti emlékénél adnak egyórás koncertet a Virtuózok ifjú sztárjai. A zenei élményt a különleges fényfestési... Tovább »