Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – Duna Múzeum

Telefon: 
+36 33 500 250
Mobil: 
+36 30 330 2170

A Magyar Vízügyi Múzeumot 1973-ban alapították az Országos Vízügyi Hivatal Vízügyi Dokumentációs és Továbbképző Irodájának részeként. 1989 óta – az 1987-ben megalakult Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium által létrehozott Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) fenntartásába kerülve – viseli a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum nevet, gyűjtőköre is kibővült. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeum fenntartója 2014. január elsejétől az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A gyűjtemény első állandó kiállítása 1980-ban nyílt meg "A Duna és a magyar vízgazdálkodás története" címmel Esztergom belvárosában, az egykori főkáptalan épületében. 1998-ban az épület restaurálása miatt a tárlatot lebontották. A megújult belső terekbe tervezett, innovatív új állandó kiállítás, "Víz-idő" címmel 2001 októberétől fogadja a látogatókat. A tárlat főbb tematikai egységei: a víz fizikai és kémiai tulajdonságai, vízszabályozások, árvizek, árvízvédelem, a magyar térképészet históriája, a vízellátás-csatornázás története, egyetemes és magyar technikai és vízügyi kronológia.

Az Év Múzeuma (2001) és a Családbarát Múzeum (2005) díjak mellett a Duna Múzeum 2003-ban elnyerte az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum) különdíját, 2008-ban pedig a Vendégbarát Múzeum díjat. Az óvodás és iskolás csoportok számára változatos múzeumpedagógiai programokat kínáló intézményben 2010-ben európai uniós támogatással új foglalkoztatóhelyiséget alakítottak ki, 2015-ben pedig megnyílt legújabb állandó kiállítási egysége, a Látványtár.

A múzeum a magyar vízügy történetével, a hazai vízgazdálkodással kapcsolatos muzeális értékű tárgyakat, dokumentumokat gyűjti. Főbb gyűjteményi egységei: Képeslapgyűjtemény, Műszaki dokumentációs tár, Okmány- és iratgyűjtemény, Érem és kisplasztika, Széchenyi-iratok, Tematikus gyűjtemény, Tárgyi gyűjtemény, Történeti képgyűjtemény, Történeti térképtár, Videótár, Hangtár. Saját gyűjteményének gondozása mellett szakmai segítséget nyújt a területi vízügyi igazgatóságok által fenntartott vízügyi emlékhelyek, műszaki műemlékek és gyűjtemények nyilvántartásához, kezeléséhez, szakszerű működtetéséhez.

A Duna Múzeum évente átlagosan 20.000 látogató számára kínálja a vízzel való találkozás, a vízről való játékos ismeretszerzés lehetőségét.

Ki lopta el a MŰTÁRGYat?

 Izgalmas, interaktív NYOMOZÁS a kiállítótérben egy segítőkész patkány közreműködésével

Programjaink

Időszakos kiállítás |kiállítás
Nagy intenzitású kiállítással zárjuk a tavaszi időszakot: a galéria három termében különböző alkotói fázisokban készült műveket láthatunk... Tovább »
17:00 - 21:00
|kreatív foglalkozás
Vízkerék készítés, virágszőnyeg szövés, kavicsfestés, VÍZ-ügyes játékok a múzeum hangulatos  udvarán.
17:00 - 00:00
|attrakció
A múzeum kiállítóterein keresztül vezet interaktív "nyomozós" játékunk, ahol az a feladat, hogy a virtuálisan "ellopott" műtárgyat a... Tovább »
17:00 - 21:00
|tárlatvezetés
Vezetett látogatás a múzeum interaktív Látványtárában. Rengeteg érdekes információ gyermekeknek és felnőtteknek a vizes szakma múltjáról.... Tovább »
19:00 - 19:30
|attrakció
Varázslatos, szemfényvesztő BŰVÉSZ show. Csirmaz András humoros, interaktív műsora gyermekeknek és felnőtteknek.
19:30 - 23:00
|gasztronómia
Fröccsudvar és sanzonkert a múzeum hangulatos udvarán, fókuszban a SZÓDA és a GYŰJTEMÉNY. Franciás bisztró hangulat, valódi harmonikával és... Tovább »
19:45 - 20:45
|attrakció
A bűvész-show az udvari asztaloknál folytatódik, Csizmar András trükkjei immár nem a színpadon, hanem a vendégek között zajlik. A mágia... Tovább »
21:00 - 22:00
|film
Gemenc Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, ahol a víz folyamatosan alakítja a tájat. A Duna határozza meg az ott élő növények és állatok... Tovább »