Magyar Néprajzi Gyűjtemény

Telefon: 
+36 84 525 213

A tabi Magyar Néprajzi Gyűjtemény kiállítási anyagát az a Csepinszky Mária adományozta a városnak, akinek oroszlánrésze volt az Europa Nostra - díjas szennai falumúzeum létrehozásában is. Nagyapja és édesapja is itt volt gazdatiszt, fiatal korát ő is Tabon töltötte, szoros a kötődése a városhoz. Már gyermekkora óta gyűjtötte a népi használati tárgyakat, eszközöket, ami napjainkra több mint ezer darabot számlál. A kiállítás fontos része a korondi fazekas gyűjtemény, amit az erdélyi Máté Kati család adományozott. 2015-ben Tab és környékének helytörténeti vonatkozású tárgyaival, dokumentumaival bővült a kiállítás. Évente 2-3 időszaki kiállítást hozunk létre: júniusban a Petrus család bélyeges tégla gyűjteményét mutatjuk be.

Programok a Szent Iván-éj jegyében

A szombaton délelőtt 10:00 órától látogatható állandó és időszaki kiállításokhoz (Magyar Néprajzi Gyűjtemény és a Nagy Ferenc Galéria) délután 14:00 órától késő estig "mini" régészeti kiállítás csatlakozik Tab és környékének leletanyagából, majd hagyományőrző kézműves játékra, tűzcsiholásra várjuk az érdeklődőket.

Programjaink

Állandó kiállítás |értékőrzés, kiállítás
Erdély több néprajzi tájegységének textíliái, használati tárgyai kerültek bemutatásra az emeleti kiállító teremben: például a korondi... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Bognár Zoltán helytörténeti kutató ideiglenes kiállítása a Koppány-völgy régészeti leleteiről.
14:00 - 17:00
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Szabó Endréné Balázs Edittel ékszert, Nagyné Kovács Jolánnal és meglepetés vendégével papírból font dísz- és használati tárgyakat... Tovább »