Mártírok Temploma

Mobil: 
+36 20 958 5708

Izraelita vallású személyek csak az 1840-es évek elejétől kaphattak letelepedési engedélyt Szolnokon. 1851-ben, az anyakönyvvezetés megindulásakor már 300 körül volt a lélekszámuk. Az első imaház a Csarnok utcában, a későbbi Pelikán Szálloda helyén épült. 1899-ben adták át az új zsinagógát, de mivel ez nem volt fűthető, 1932-ben mellette építették fel téli templom céljára az ún. "Mártírok Templomát", három évvel később pedig a zsidó kultúrházat, amely jelenleg art moziként működik. Mivel a Csarnok utcai kultuszhely a II. világháborúban elpusztult, a nagy zsinagógát pedig az 1960-as években a hitközség kénytelen volt eladni a városnak, napjainkra csupán a "Mártírok Temploma" maradt fenn, ahol a megfogyatkozott hitközség vallási élete is zajlik.

Híres szolnoki zsidó személyiségek

Bemutatjuk a két világháború közötti időszak legismertebb szolnoki közéleti személyiségeit, akik nélkül városunk ma nem lehetne az ami. Ismerje meg Mandel Sándort, Wollek Gézát, Heves Kornélt és a többi egykoron híres izraelita értelmiségit, akik fáradhatatlanul küzdöttek Szolnok szellemi felemelkedéséért.

Programjaink

Állandó kiállítás |tárlatvezetés
Ismerje meg a II. világháború előtti korszak szolnoki zsidóságát! Az egykori téli zsinagógában helyet kapott kiállításon megismerheti az... Tovább »