Miskolci Galéria Rákóczi-ház

Telefon: 
+36 46 500 681

„A Herman Ottó Múzeum az 1899-ben alapított Borsod-Miskolci Közművelődési és Múzeumi Egyesület utódjaként gyűjti, kutatja, felkutatja, megőrzi és a világ számára közkinccsé teszi azokat a természeti értékeket melyek a Kárpát-medencében, szűkebben mérve annak északkeleti részén, korunkban valamint az elmúlt évmilliók során létrejöttek. A múzeum emlékeket őriz, gyűjt, kutat és maga is emlékeket kelt. Mindezt a kulturális- és természeti örökség körében, nyitottan a közösség számára, a múzeumot fenntartó közösség hasznára. A múzeumunk mind a múlt, mind a jelen természeti és emberi környezetéből olyan elemeket őriz, melyek a ma embere valamint gyerekeink és unokáink számára segítenek meghatározni, hogy hogyan is részei ők ennek a világnak, mi az a történet, melynek szereplőivé váltak.”

 

A Múzeumok Éjszakája éppen ezért remek alkalom arra, hogy feltárjuk mi az a mából, ami a múzeumban is továbbélhet és mi az a múltból, ami a hétköznapi életbe építhető. Az emlékből élmény születik, az élmény emlékké válik.  A Múzeumok Éjszakáján a múlt és a jelen összeér és nyilvánvalóvá teszi, hogy a múzeum a jövő számára is nélkülözhetetlen.

 

Hagyományaihoz híven a Herman Ottó Múzeum 2017-ban is tematikus estére várja nem csak Miskolc, de a környező települések lakóit is, mindazokat, akik a borsodi megyeszékhelyet választják az év legnagyobb múzeumi eseményének színhelyéül. 

 

A Földön, vízen, levegőben tematika egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeumi közönséget. Az alcím, Utazás a múzeumi csodák földjén sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják. Az utazás, a múzeumi élmények tengere egy elképzelt történet szerint zajlik, s ebből a meséből valós szigetként emelkednek ki az egyes kiállítóhelyek. Az egyes szigeteken más-más történetbe bonyolódhatnak a betérő látogatók, akiknek a mesés utazását egy térkép is segíti, megjelenítve a választható kalandokat. A látogatók így saját maguk dönthetik el, melyik történet szereplőivé kívánnak válni. 

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN – Utazás a múzeumi csodák földjén

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Miskolci Galéria és idén ötven esztendős a triennále is. A Miskolci Galéria Rákóczi-házában a Miskolci Grafikai Triennále sokszorosított grafikai anyaga éppen ezért több szempontból is reflektorfénybe kerül. A kortárs képzőművészeti anyaghoz remekül illik a szabadstílusú, friss slampoetry műfaja. Versenyt hirdetünk és a tárlat törzsanyagára alapozva arra kérjük az ifjú tehetségeket, hogy stand up-os stílusban énekeljék meg a nekik leginkább tetsző alkotásokat, s mutassák be őket ily módon a közönségnek. A Triviális Triennále alcímet viselő program tehát a kortárs képzőművészet világába viszi a közönséget, s e programban az idegenvezető slam poetry-csapat három-három fős teamben kalauzolja majd az érdeklődőket, művészetbarátokat a termeken, miközben egymás szavába vágva, közösen pörgetik fel a hangulatot. A Rákóczi-udvarban dallamos jazz muzsika oldja majd fel a benti fordulatokban gazdag tárlatvezetést. 

Programjaink

17:00 - 23:45
|attrakció, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
Rendhagyó céllövölde Az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti intézete a Célozz meg egy grafikát felkiáltással egy... Tovább »
17:00 - 23:45
|attrakció, előadás, gasztronómia, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás
Sokszorosító műhely Mit lehet sokszorosítani? Például éveket. A Miskolci Galériának ebből sok van. Eddig pontosan 50. A születésnapos... Tovább »
17:00 - 23:45
|attrakció, előadás, értékőrzés, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
„Regény-kép” Az Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszékének hallgatói Történt, ami történni fog címmel egy hely-... Tovább »
18:00 - 23:45
|attrakció, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
Lehengerlő művészet A reneszánszát élő régi népi falfestő henger mintáinak segítségével készítsd el saját agyag tárgyad! A retro, a... Tovább »
21:00 - 22:30
|egyéb, értékőrzés, kiállítás, kreatív foglalkozás, tárlatvezetés
Amygdala. A "Félelmetes válogatás" című kiállítás interaktív tárlatvezetése és workshopja Hajdú Ildikóval és Szabó-Tóth Kingával. 
21:00 - 23:00
|attrakció, kiállítás, kreatív foglalkozás
A Miskolci Grafikai Triennálé önálló kiállításában, Födő Gábor különleges hangulatú varázsdobozai ihletésével az elsötétített... Tovább »
21:00 - 22:00
|kiállítás, tánc, zene