Pesterzsébeti Múzeum

Telefon: 
+36 1 283 1779

A Pesterzsébeti Múzeum időszaki és állandó kiállításokkal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján meghosszabbított nyitva tartással, 10 órától 24 óráig.

Időszaki és állandó kiállítások a Pesterzsébeti Múzeumban

A Pesterzsébeti Múzeum időszaki és állandó kiállításokkal várja látogatóit a Múzeumok Éjszakáján.

Állandó helytörténeti kiállításaink mellett időszakos helytörténeti kiállításainkkal is igyekszünk minél több szempontból bemutatni Pesterzsébet múltját és jelenét.

A Pesterzsébeti Múzeum története a mai Gaál Imre Galéria, az egykori Suda-ház épületében, (XX. Kossuth Lajos u. 39.) kezdődött. A városalapító ügyvéd, Suda János családjának egykori polgárháza 1951-től adott otthont Budapest első peremkerületi múzeumának. Az intézmény több mint két évtizedig a Budapesti Történeti Múzeum szervezetében működött. A nyolcvanas évek közepén a múzeum átköltözött a Baross utca 53. szám alá. A Pesterzsébeti Múzeum gyűjteménye a századfordulón épült neogótikus Bocsák villában kapott végleges helyet, amely Bocsák Antal helyi építész munkája.

Állandó kiállítások a Pesterzsébeti Múzeumban

Helytörténeti kiállítás

A látogató a kiállításon először Dél-pest régészeti emlékeiről kap áttekintést. Az őskori és a középkori tárgyi anyag mellett - amelyet a Budapesti Történeti Múzeumtól kölcsönzünk - az ásatásokat bemutató ismertető és jelentős képanyag látható. Ezt követi a település alapításának bemutatása: Erzsébetfalva és Kossuthfalva névadói, alapító okiratok és történeti dokumentumok, a területről készült térképek és a település alapítóinak portréi. Egy óriástérképen megtekinthető Erzsébetfalva 1905. évi utcaszerkezete. Ezután a látogatók a városalapítást követő hivatali dokumentumokat, a városalapítók tevékenységét, a városfejlesztés történetét követhetik nyomon. Pecsétek és egyéb tárgyak mellett itt látható Nagy Győri István pesterzsébeti főjegyző ünnepi öltözete is. A polgári élet hangulatát idézi a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből származó Suda-bútorral berendezett korabeli szalon, és családi fotók. Ezt követően a helyi vallásos élet és az oktatás emlékeit mutatjuk be képek, dokumentumok segítségével. Az iparosok és kereskedők világát gazdag tárgyi anyaggal, fotókkal és korabeli hírdetésekkel elevenítjük fel. Erzsébetfalva, Pesterzsébet kulturális életében meghatározó szerepet játszottak a helyi mozik, színházi kezdeményezések a különböző iparoskörök, dalárdák, egyletek hagyományai. Ezt követi a XX. század első felét idéző konyharészlet, helyi eredetű bútorokkal, használati eszközökkel, dísztárgyakkal. A település legtöbb nevezetes épülete a XX. század fordulóján épült. Korabeli tervrajzok, fényképek, képeslapok segítségével mutatjuk be a város legjellegzetesebb utcáit, tereit, épületeit. A kiállítást egy érdekesség zárja: Illyés Borbála helyi iparművész múltidéző makettje az 1910-es évekből származó képeslap alapján készült.

 

Neményi Lili emlékszoba

Az egyetlen kerületi muzeális emlékszobát Neményi Lili gazdag adományából rendeztük be. A neves operaénekesnő a második világháború előtti években többször szerepelt a helyi úgynevezett faszínházban. Operett alakításai nagy közönségsikert arattak. Erre a sikerre emlékezve a városrésznek ajándékozta Madách téri, utolsó lakhelyéből való XIX. századi bútorait, színháztörténeti emléktárgyait, fotókat, színlapokat, kottákat, valamint a neves művészbarátok dokumentumait is. Ahogy az emlékszobába lépünk, jobbra szemünkbe ötlik egy XIX. századi intarziás írószekrény (szekreter) és egy ugyanebből az időből származó háromrészes ülőgarnitúra. A bejárattól balra áll a fekete pianínó, melyen egykor a művésznő és tanítványai gyakoroltak.

Időszaki kiállítás

„Főúr fizetek!” a Vendéglátás története Pesterzsébeten, helytörténeti kiállítás

A belépés díjtalan!