2017. június 24.,
21:00 - 21:30
előadás
értékőrzés
gasztronómia
tárlatvezetés
zene

Budafok-Tétény szőlő és borkultúrájának emlékezete

A szőlőtermesztés kezdete Budafokon a római birodalom korára tehető. A szőlővel betelepített hegyfoknak a rómaiak adták a Promontor nevet. A középkorban már jegyzett borvidéke volt hazánknak. A bortermelés fénykora a török kiűzése után indult meg, a betelepülő németek a magyarokkal és rácokkal szemben előnyöket élveztek: akik Promontoron szőlőt telepítettek azok hét évig minden földesúri teher alól mentességet élveztek. Később királyok és királynők is nagy kedvvel fogyasztották a "hegy levét". A II. Viláháború után Budafok vált a magyar borkultúra fellegvárává. Pincéi a mai napig őrzik az évszázados tradíciót.