2017. június 24.,
17:00 - 18:00
értékőrzés
kiállítás
tárlatvezetés

Épülettörténeti séta a 105 éves Népszállóban

Az épület bejárása, hajléktalanszállás megtekintése kiscsoportokban.

„Sok százezer ember vágya, álma, törekvése, ügyessége és ügyeskedése, életcélja szerveződik egy megszülető világváros, Budapest köré a Kiegyezést követő kapitalizálódás, gründolási láz éveiben. Először évente tízezrek, majd százezrek jönnek élni a városba, élni a városból, a városépítés biztosította munkalehetőségekből. Nagyon sokak közülük mégsem lelnek új otthonra a városban. Egy részük elvándorol messzebb tájakra, vagy visszamegy szülőföldjére, mások a város határain kívüli településeken próbálnak meg letelepedni, s vannak, akik otthontalanul laknak, élnek a városon belül - a város társadalmával együtt, mégsem befogadva. Róluk, a részükre létrehozott legnagyobb „kísérleti intézményről”, a Népszállóról lesz szó a következőkben.”

A Népszálló 1912-ban nyitotta meg kapuit, megszámlálhatatlanul sok otthontalan embernek nyújtott átmeneti lakhatási lehetőséget az azóta eltelt egy évszázad alatt.

A Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy hajléktalanszállás életébe, miközben megtekinthetik építészeti örökségünket is: a Zsolnay kutakat, a mintegy 300 egyágyas szoba közt futó szűk folyosókat, a lépcsőházat, és a lélegzetelállító atmoszférájú padlást.

Hogy hogyan is nézett ki az intézmény száz évvel ezelőtt, fotógyűjteményünk mutatja be.

Egy időpontban lakóink nyugalmának biztosítása érdekében egyszerre csak kis létszámú csoportokat tudunk körbevezetni az intézményünkben, ezért kérjük előzetes jelentkezésüket az [email protected] email címen.