Időszakos kiállítás
kiállítás

Így (sz)épült – Campustörténeti fotókiállítás az 1970-es években elkészült és el nem készült „új” épületekről

Az Állatorvostudományi Egyetem 1881 óta működik a mai campuson, az István, a Rottenbiller, a Dembinszky és a Bethlen Gábor utca és tér által határolt telken.  

"A Rottenbiller utcai telken [...] olasz reneszánsz stílusban, Zsolnai-majolikával Claude Bernard, Helmholtz, Dalton és Lavoisier portréjával díszített, pavilon rendszerben felépített intézet [...] a gazdagon fásított angolkertben impozáns látványt nyújtott." olvashatjuk a 20 évvel ezelőtt megjelent 200 éves a magyar állatorvosi felsőoktatás című könyvben. Az 1881-ben kialakított pavilonok egy részét a 20. század 60-as és 70-es éveiben lebontották és a ma is ismert "lábas házakat" építették a helyükre amelyek keletkezésével kiállításunk foglalkozik. 

A kiállítás első néhány képe bemutatja az 1881-ben átadott campust amely után elérkezünk az 1970-es években zajlott építkezéshez, ahol a látogatók láthatnak meg nem valósult terveket rajzon és maketten illetve magának az építkezésnek a fotókal jól dokumentált folyamatát, amelynek eredményeként létrejött épületeggyüttesben az Állatorvos-történeti Gyűjtemény is helyet kapott.