Szent István Király Múzeum – Rendház

Intézmény neve: Rendház

Helyszín: Székesfehérvár Fő u. 6.

Nyitva tartás: 16.00 – 24.00

 

16.00–22.00: AZ ARANYKOR EZÜSTJE – Interaktív vésnökbemutató emlékérme veréssel. A FEJEDELMI KINCSEK című kiállításhoz kapcsolódó rejtvény helyes megfejtői maguk is verhetnek emlékérmet. (Díszudvar)

18.00–19.00: Tárlatvezetés, amelynek során bemutatjuk A FEJEDELMI KINCSEK című kiállításunkat. Erdélyben vert dukátok, tallérok, verőtövek és fegyverek csodálhatók meg a Rendház dísztermében. (Díszterem)

19.00–20.00: Tárlatvezetés „A VEZÚV ÁLTAL ELTEMETETT VÁROSOK” című kiállításban. Tárgyak nélküli, mégis értékes ismereteket nyújtó kiállításunk Pompeji, és Herculaneum bemutatásán kívül további két eltemetett város, Stabiae és Oplontis kataklizmáját is bemutatja.

A vezetést Nádorfi Gabriella régész tartja. (Kamara kiállító terem)

21.00–22.30: FEHÉRVÁRTÓL A POZSONYI CSATÁIG. A honfoglalás újragondolása a hagyomány jegyében. Szabados György történész előadása. Az előadás címében megjelenő Fehérvár, a fehér ló mondájára utal, amelynek értelmében Árpád Fehérvár mellett telepedett le. A hazai hagyományban nem szereplő győztes pozsonyi csata a honfoglalás művének szentesítését hozta el. Az előadásban új megvilágításba helyezve hallhatunk mindezekről. (Díszudvar)

22.00–23.00: Régészeti szakvezetés a Rendház állandó kiállításaiban

A Szent István Király Múzeum állandó régészeti kiállításainak bemutatása során több történelmi korszak elevenedik meg. Megyénk és a város régészeti emlékei számos érdekességgel szolgálnak az érdeklődők számára. A vezetést Nádorfi Gabriella régész tartja. (Állandó régészeti kiállítás az I. emeleten)

18.00–20.30: A tojástól az almáig – avagy az ókori római étkezési szokások, interaktív foglalkozás.  Hogyan étkeztek a rómaiak? ? Mi az a bizonyos garum és hogyan készült? Ezekkel és még további érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók programunk során. (Díszudvar)

Programjaink

16:00 - 22:00
|egyéb, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
A FEJEDELMI KINCSEK című kiállításhoz kapcsolódó rejtvény helyes megfejtői maguk is verhetnek emlékérmet.
18:00 - 20:30
|egyéb, gasztronómia
Hogyan étkeztek a rómaiak? ? Mi az a bizonyos garum és hogyan készült? Ezekkel és még további érdekességekkel ismerkedhetnek meg a... Tovább »
18:00 - 19:00
|kiállítás, tárlatvezetés
Erdélyben vert dukátok, tallérok, verőtövek és fegyverek csodálhatók meg a Rendház dísztermében.
18:00 - 00:00
|egyéb, gyermekprogram, kiállítás, kreatív foglalkozás
A múzeumok ódon falai megannyi rejtélyt tartogatnak a látogatónak. Te fel tudod fedezni az összes nyomot, hogy a kiállítóhelyeken átívelő... Tovább »
19:00 - 20:00
|kiállítás, tárlatvezetés
Tárgyak nélküli, mégis értékes ismereteket nyújtó kiállításunk Pompeji, és Herculaneum bemutatásán kívül további két eltemetett város,... Tovább »
21:00 - 22:30
|előadás
A honfoglalás újragondolása a hagyomány jegyében. Szabados György történész előadása. Az előadás címében megjelenő Fehérvár, a fehér ló... Tovább »
22:00 - 23:00
|kiállítás, tárlatvezetés
A Szent István Király Múzeum állandó régészeti kiállításainak bemutatása során több történelmi korszak elevenedik meg. Megyénk és a város... Tovább »