Színészmúzeum Thália-ház

„A Herman Ottó Múzeum az 1899-ben alapított Borsod-Miskolci Közművelődési és Múzeumi Egyesület utódjaként gyűjti, kutatja, felkutatja, megőrzi és a világ számára közkinccsé teszi azokat a természeti értékeket melyek a Kárpát-medencében, szűkebben mérve annak északkeleti részén, korunkban valamint az elmúlt évmilliók során létrejöttek. A múzeum emlékeket őriz, gyűjt, kutat és maga is emlékeket kelt. Mindezt a kulturális- és természeti örökség körében, nyitottan a közösség számára, a múzeumot fenntartó közösség hasznára. A múzeumunk mind a múlt, mind a jelen természeti és emberi környezetéből olyan elemeket őriz, melyek a ma embere valamint gyerekeink és unokáink számára segítenek meghatározni, hogy hogyan is részei ők ennek a világnak, mi az a történet, melynek szereplőivé váltak.”

 

A Múzeumok Éjszakája éppen ezért remek alkalom arra, hogy feltárjuk mi az a mából, ami a múzeumban is továbbélhet és mi az a múltból, ami a hétköznapi életbe építhető. Az emlékből élmény születik, az élmény emlékké válik.  A Múzeumok Éjszakáján a múlt és a jelen összeér és nyilvánvalóvá teszi, hogy a múzeum a jövő számára is nélkülözhetetlen.

 

Hagyományaihoz híven a Herman Ottó Múzeum 2017-ban is tematikus estére várja nem csak Miskolc, de a környező települések lakóit is, mindazokat, akik a borsodi megyeszékhelyet választják az év legnagyobb múzeumi eseményének színhelyéül. 

 

A Földön, vízen, levegőben tematika egy képzeletbeli utazásra invitálja a látogatókat, amely során valódi kalandok várják a múzeumi közönséget. Az alcím, Utazás a múzeumi csodák földjén sejteti, hogy nem mindennapi élményekben lehet részük azoknak, akik ezen az éjszakán a múzeumot választják. Az utazás, a múzeumi élmények tengere egy elképzelt történet szerint zajlik, s ebből a meséből valós szigetként emelkednek ki az egyes kiállítóhelyek. Az egyes szigeteken más-más történetbe bonyolódhatnak a betérő látogatók, akiknek a mesés utazását egy térkép is segíti, megjelenítve a választható kalandokat. A látogatók így saját maguk dönthetik el, melyik történet szereplőivé kívánnak válni. 

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN – Utazás a múzeumi csodák földjén

Nem csak térben, de az időben is utazhatnak azok, akik a Színészmúzeum Thália-ház kiállítótereiben kívánják eltölteni az időt. Az Operafesztiválhoz kapcsolódó Légyott című eseményen Bartókkal találkozhatnak, majd a revü és varieté színpadokra lépve egy varázsos mesevilágba léphetnek, melyben a 6. Nemzetközi Küldeményművészeti Biennále R_evue kiállításával ismerkedhetnek meg. A biennále fődíjasának Zsubori Ervin képzőművésznek önálló tárlata is ekkor nyílik, így a kiállítóhely három friss tárlattal és kiállítás-megnyitóval várja a Múzeumok Éjszakáját. 

Programjaink

17:00 - 18:00
|előadás, értékőrzés, kiállítás, tárlatvezetés
A több mint száz alkotót felvonultató kiállítás megnyitóján ezúttal is elhangoznak a legizgalmasabb bartóki találkozásokat megörökítő... Tovább »
18:00 - 23:45
|értékőrzés, gyermekprogram, kiállítás, színház
A látogatók papírszínházak készítésével vagy jelmezeket öltve maguk is színházcsinálóvá válhatnak az est folyamán.
18:00 - 19:00
|értékőrzés, kiállítás, színház, tárlatvezetés
Köszöntőt mond: Székelyhidi Zsolt költő
18:30 - 19:00
|előadás, értékőrzés, kiállítás
Az egybegyűlteket köszönti Mikita Gábor a kiállítás kurátora, a tárlatot megnyitja Berka Attila író. 
19:30 - 20:30
|kiállítás, színház, tánc, zene
19:30 - 20:30
|előadás, kiállítás, színház, tánc, zene
Nagy Tamara és Mózer Zsófia zenés műsora