Szlovák Tájház, Oroszlány

A XIX. század végén épült telkesgazda-házban 1987-ben nyílt meg a szlovák tájház. A háromosztatú lakóház konyháját és szobáit enteriőrszerűen rendezték be, elsősorban a településen gyűjtött tárgyakból válogatva. A kiállított tárgyak közül különösen érdekesek az egykori oroszlányi viseletet bemutató ruhadarabok és a mindennapi élet tárgyi eszközei, de az udvart keresztben lezáró pajtában a földművelés eszközei mellett szekér is látható. A lakóházzal szemben álló nyári konyha és az alatta lévő pince berendezése hűen mutatja be a tejgazdálkodás és a szőlőművelés hagyományos eszközkészletét. Az itteni lakosság csekély jövedelme kiegészítése érdekében hamuzsírfőzéssel, mészégetéssel, fuvarozással is foglalkozott. A kiállítás ezekről a mesterségekről is megemlékezik.

Múzeumok Éjszakája Oroszlányon

Immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája az oroszlányi Szlovák Tájházban. Célunk egy kultúrával átszőtt este, ami minden korosztály számára remek szórakozási lehetőséget nyújt. Gyere, tarts velünk, minőségi zenével, mulatozással, finom falatokkal és pajtakiállítással várunk Téged! Egyéb tudnivalók: A Tájházban óránkénti tárlatvezetéssel látható az oroszlányi szlovákok népi kultúráját bemutató helytörténeti-kiállítás. A helyszínen, egységáras könyvvásár! A rendezvény BATYUS, mindenki hozhat magának (és másnak is) elemózsiát, itókát, sütni való szalonnát! Közben - Kősziklás Borászat kézműves boraiból borkóstolás, kürtöskalács, pogácsa, szlovák ételkülönlegességek, késő estétől szalonnasütés lesz! Szervezők: Oroszlány Barátainak Köre, Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár, Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Fő támogató: Oroszlány Város Önkormányzata

Programjaink

15:00 - 19:00
|gyermekprogram
Környezettudatos szemlélet fejlesztése a Tájház hátsó kerjében két animátor segítségével
15:00 - 15:45
|egyéb
A rendezvényt megnyitja Papp Péter az oroszlányi Helyi Értértár Bizottság vezetője, közreműködik a Városi Énekkar. Az oroszlányi Városi... Tovább »
15:15 - 23:00
|kiállítás
Sztancsik Zsuzsa - oroszlányi tájképfestő Kardics István - a már bezárt Márkushegyi Bányaüzem fémhulladékaiból készül kisplasztikák... Tovább »
15:45 - 16:00
|tánc
Az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat égisze alatt működő Bránicska Szlovák Nemzetiségi Gyermek Néptánccsoport 2011-ben alakult az... Tovább »
16:00 - 16:15
|tánc
Bránicska tánccsoport vezetésével
16:30 - 17:00
|zene
16:30-16:45  Népdalcsokor, bányászdalok 16:45-17:00 daltanulás a népdalkör vezetésével   Az Oroszlányi Bányász... Tovább »
17:00 - 23:00
|kiállítás
Freisinger Balázs - Oroszlányról leszármazott festőművész A kiállítást rövid interjúval nyitjuk - a beszélgetést vezeti Fátrai Erzsébet... Tovább »
17:00 - 20:00
|egyéb, értékőrzés
Előzetes regisztráció szükséges!
18:00 - 18:30
|értékőrzés
A Helyi Értéktár által kiadott újdonság bemutatója