TESZ Székház

Telefon: 
+36 56 419 914

A Szapáry utcában álló impozáns Breuer-villában működik a Társadalmi Egyesületek Szövetsége (TESZ). A magyaros szecessziós stílusú épületet Lechner Ödön tanítványai, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezték 1908-ban Balogh Gyula földbirtokos számára. Később dr. Breuer László ügyvéd lakott itt, akitől 1944-ben a Gestapo elvette, és berendezte azt városi székházának. A II. világháború után számos társadalmi szervezet kapott itt helyet, végül 1970-től a Hazafias Népfroné lett; a rendszerváltás óta pedig a TESZ megyei székházaként funkcionál. 

2016 szeptemberében ebben a házban nyílt meg az egész Szapáry utca szellemi és művészeti központja, a Szapáry Szalon, amely elsősorban kortárs képzőművészek számára nyújt folyamatosan kiállítási lehetőséget, de emellett sokféle kulturális esemény színhelye is. 

 

Szapáry utca az 1930-as években

Fedezzük fel együtt a Szapáry utca régi világát! Miért hívták Vízimolnár utcának a XIX. században? Miért éppen gr. Szapáry Gyuláról nevezték el az utcát 1891-ben?  Hol lakott dr. Elek István városi tisztifőorvos és Wollek Géza nyugalmazott gimnáziumigazgató? Miért nem épült harmadik emelet a Nerfeld palotára? A Szapáry utca alatt tényleg titkos alagút húzódik? Az utcanéző túra alatt érdekes városi legendákat elemzünk, miközben megismerkedünk az utca egykori prominens lakóival; a séta végén pedig megkóstolhatjuk a híres Szapáry-tortát az Árkád Cukrászda jóvoltából. 

A tematikus séták 19.00, 20.00 és 21.00 órakor indulnak a TESZ székházból (Szapáry u. 19.). Ha bármilyen Szapáry utcával kapcsolatos dokumentummal rendelkezik, kérjük hozza magával!

Programjaink

19:00 - 22:00
|kreatív foglalkozás
Ismerje meg a régi Szapáry utca egykori fontosabb épeteit, és egykori lakóit egy érdekes tematikus séta keretében. Az utcanéző túra végén... Tovább »