Thúry György Múzeum

Telefon: 
+36 93 317 233
Mobil: 
+36 20 226 5210

Az idén már négy helyszínen, sokszínű programokkal várjuk az érdeklődőket az év legfontosabb múzeumi eseményén, a Múzeumok Éjszakáján NAGYKANIZSÁN! Programjaink ingyenesek, minden helyszínre eljuthat városnéző kisbuszunkkal, melyre a regisztráció szintén ingyenes. A rendezvény központi helyszíne immár 10. alkalommal a Thúry György Múzeum, Fő út 5. szám alatti barokk épülete és udvara, ahol az est központi eseménye a GERMÁNOK című régészeti kiállítás ünnepélyes megnyitója és az ehhez kapcsolódó történelmi időutazás lesz. A tárlat a langobardok temetkezési szokásait, viseletét, ékszereit és a koponyatorzítás hátborzongató szokását mutatja be. A kiállításhoz germán harcászati bemutató, dog dancing is kapcsolódik. Eljönnek hozzánk gyönyörű kutyáikkal a Magyar Agarász Egyesület tagjai! Mindezek mellett tudományos és ismeretterjesztő előadások, kézműves foglalkozások (bőr- és a famegmunkálás, gyöngyfűzés, fibula készítés, agyagozás, csontfaragás), játékos feladatok is szórakoztatják a hozzánk látogatókat. A 16.00 órától hajnalig tartó rendezvényünkön két különleges koncerttel is kedveskedünk a látogatóknak: a Flexaton Ütőegyüttes interaktív gyerekkoncertje mellett az éjszaka csendjét a Kalungu Ütőegyüttes töri meg. Nem marad el a hagyományos Kincskereső Kalandtúra vetélkedő sem az Emberek, utak, kapcsolatok – Dél-Zala évezredei című állandó kiállításunkban. A Fő úti kiállítóhelyünk mellett színes és tartalmas családi programokkal várjuk Önöket a Kiskastély és a Magyar Plakát Ház épületeiben és udvarán is (Nagykanizsa, Erzsébet tér 14-15.). Az itt megtekinthető kiállítások (Múltbéli arcok című arcrekonstrukciós kiállítás, Utazások négy kontinensen – Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festőművészek kiállítása, Meseszerű látomások – Z. Soós István festőművész grafikái, a puchheimi és kanizsai képzőművészek különleges tárlata) mellett az Eraklin Táncklub Egyesület segíti a múzeumot tüzes programokkal. Rió-i hangulat, szamba oktatás: tánc – kiállítás – kultúra egészen hajnalig! A Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. (Nagykanizsa, Vár út 5.) telephelyén található Kanizsa vár kiállításra látogatók sem fognak csalódni. Interaktív családi programok, látogatóbarát kiállítás vár mindenkit, mert Kanizsa Vár!

KINCSEK – KALANDOK – KOPONYÁK Nagykanizsán a Thúry György Múzeumban!

Négy helyszínen: múltbéli arcokkal, germán harcászati bemutatóval, kalandtúrával, dog-dancinggel, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, szambával, a helyszínek közötti ingyenes városnéző busszal várja az érdeklődőket a Thúry György Múzeum!

Programjaink

Állandó kiállítás |kiállítás
A Thúry György Múzeum állandó kiállításának első részében a Kis-Balaton nyugati medencéje és a Mura közötti terület történetét mutatja be... Tovább »
Állandó kiállítás |kiállítás
A Netta-Pannonia Környezetvédelmi Kft. számára fontos a történelmi hagyományok ápolása, a még fellelhető, helytörténeti jelentőséggel bíró... Tovább »
Állandó kiállítás |kiállítás
Különös világot tár elénk Nagykanizsa város szülöttje, Z. Soós István (1900-2002), a természet és az emberi teremtő képzelet együttes... Tovább »
Állandó kiállítás |kiállítás
Nagykanizsa szülöttje volt Sass Brunner Erzsébet (1889–1950) és lánya, Brunner Erzsébet (1910-2001) festőművészek. A két hölgy 1929-ben... Tovább »
Időszakos kiállítás |kiállítás
Kerecsényi Edit (1927-2006) 1964-ben A népi méhészkedés története, formái és gyakorlata Nagykanizsa környékén címmel írta doktori... Tovább »
16:00 - 17:00
|egyéb
Mindenki hozzon egy (több) mackót magával! Az előre meghirdetett találkozón mindenki kap ajándékot (mézes puszedli, méhecske-díszes kerámia... Tovább »
16:00 - 20:00
|értékőrzés, gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Folyamatos programok a múzeum udvarán 16.00-20.00 óra között: Mézes étkek és itókák – gasztronómiai bemutató Mézes szépségek –... Tovább »
16:00 - 16:30
|egyéb
2017. évi Múzeumok Éjszakájának megnyitása – Száraz Csilla múzeumigazgató köszönti a vendégeket, megnyitja a rendezvényt, ismerteti a... Tovább »
16:30 - 18:30
|kreatív foglalkozás
A kalandtúra egy kb. 1-1,5 óra időtartamú, szórakoztató, feladatlap állomásokkal, 3-4 fős csapatokban – évek óta ez a verseny a... Tovább »
18:00 - 18:45
|előadás
Méhészettel kapcsolatos tudományos-ismeretterjesztő előadás az épület emeleti folyosóján. Az előadást Gyanó Szilvia néprajzkutató tartja.
18:30 - 19:45
|előadás
Bábszínház fellépése a múzeum udvarán.
19:15 - 19:45
|gyermekprogram
Kincskereső kalandtúra - eredményhirdetés. Értékes ajándékok a nyertes csapatoknak. A vetélkedőn résztvevő csapatokat 3 korcsoportban... Tovább »
20:00 - 22:00
|tánc
Zalagyöngye Táncegyüttes – Néptánc bemutató és táncház a múzeum udvarán felállított színpadon.
22:00 - 23:30
|attrakció, tánc
Népzenei Együttes koncertje a színpadon, majd táncház; 23.00-kor tűzugrással.
23:00 - 23:30
|attrakció
Szent Iván éji tűzugrás.
23:30 - 01:00
|attrakció, tárlatvezetés
Éjszaka a múzeumban, ahol a tárgyak, sírok, holtak életre kelnek… - barangolás a múzeum sötét zugaiban.