TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum

Idén a Múzeumok Éjszakája két intézmény – a Kuny Domokos Múzeum és a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum – közös szervezése, azonban minden program a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeumban (2890 Tata, Eötvös József utca 50.) lesz!

Minden program ingyenes!

Fedezd fel Tata barlangjait és csillagjait!

 Június 25-e a Barlangok Világnapja, és Tata olyan szerencsés helyzetben van, hogy bővelkedik ezekben a természeti kincsekben, azonban, mivel víz alá kerültek és nem látogathatók, ezért nem is igen köztudott a létezésük. Célunk ezen változtatni, és MúzÉj programunk első részében megismertetni az Érdeklődőkkel, hogy milyen elfelejtett kincsek rejtőznek a felszín alatt.

 A program második felében, sötétedés után az égbolt kapja a főszerepet. A Csillagvizsgálóban interaktív kiállítás mutatja be az egykori csillagász eszközöket, melyeket bárki kipróbálhat, majd előkerülnek a mai modern teleszkópok és Mindenki saját szemével kémlelheti a távoli világot.

Programjaink

18:00 - 22:00
|gyermekprogram, kreatív foglalkozás
Múzeumpedagógiai foglalkozások a barlangok témakörében: színezők, homokkép készítés, kőfestés, barlangrajz festés, ősi nyakláncfűzés,... Tovább »
18:00 - 01:00
|kiállítás
Egy korhűen berendezett interaktív múzeumban ismerkedhetnek meg az egykori csillagászok munkájával. A múlt század eleji dolgozószobában... Tovább »
18:30 - 19:15
|előadás, értékőrzés
Almády Zoltán, a Megalodus Barlangkutató és Geológiai Szakcsoport egykori vezetője mesél a barlangász életről, valamint a tatai barlangok... Tovább »
19:15 - 20:00
|előadás, értékőrzés
A Csillagda szomszédságában található a Porhanyóbánya, amely valójában egy kb. 100.000 éves forráskúp. Az előadás keretében rövid sétára... Tovább »
20:00 - 20:45
|előadás, értékőrzés
A barlangok sötétjét mindig is misztérium és titokzatosság övezte. Vajon elődeink hogyan gondolkoztak róla? Milyen nyomokra bukkanhat a... Tovább »
20:45 - 21:30
|előadás
Az alkonyat beköszöntével a főszerepet az égbolt kapja. Az előadás keretében Mindenkit elkalauzolnak a "messzi-messzi Galaxis"-ba.
21:30 - 01:00
|attrakció, előadás, gyermekprogram
Sötétedés után előkerülnek a mai modern teleszkópok, és a Csillagvizsgáló munkatársainak segítségével Bárki kémlelheti a csillagos égboltot...